Jukola 2018 rata-analyysi

Anteeksi urheilijat, ei näin olisi saanut käydä.

Menikin aika monta vuotta, ettei ole tarvinnut kynää terotella. Paljon hyvää kehitystä on tapahtunut ja Jukolan erityispiirteet on tunnistettu.

Voi lukea pohjatiedoksi mitä tullut joskus kirjoiteltua viestien ratasuunnittelusta ja joidenkin Jukoloiden ”ominaisuuksista”. Oheinen 2017 Joensuu Jukolan Ratamestereiden Martomaa ja Vainio taustat ja havainnot on hyvää luettavaa. Mm. havainnot siitä kun selkää näkee niin selkää seuraa. Alkuosuuksilla voimakkain reitinvalinnan ohjaaja - reitinvalintavaihtoehdot ei juurikaan toteudu. Miten saada edes kolmeen letkaan ?

1982 Pentti Hassinen (14.10.1938-15.6.2018) loi Jukolassa käsitteen ”Hassisen hajonnat”.

2018 Lahti-Jukolassa esitettiin jotain, jota en toivonut enää Jukolassa näkeväni ja kuitenkin nähtiin. Tiomilakin on jo päässyt eroon ko. ajettelusta. Vaikka sekaan putkea vielä tunkee.

2018 etukäteen esiteltiin filosofiaa, että toivotaan loppukirissä olevan kovat taistelu. Sisältää jo kaiken oleellisen varmistamaan, että ei tarjotakaan haasteita draamoineen vaan tylsyyttä ja ettei ymmärretä nykyistäkään huippusuunnistusta. Jos katsoo tuloksia vaikka viimeiset 20 vuotta, niin tuollainen toiveajattelu ja sen pönkittäminen on outoa. Aikaerot olikin aika isoja. Miksiköhän ? Tottakai oli. Kateellisena katsoo Tiomilan suuntaan. Ei olisi uskonut, että tämäkin päivä piti vielä nähdä Jukolassa.

Ensi vuonna varmaan annetaan painoliivit joukkueille 1-6, jotta saadaan loppukiritaistelu. Missä muussa lajissa (paitsi joissakin moottoriurheiluissa) yritetään estää kaikin keinoin parhaiden olemasta parhaita ? Vihje tuleville Jukola ym. ratamestareille: Draamaa koko yöksi saadaan vain sillä, että huippujen osaaminen laitetaan testiin. Voi tapahtua ohilaukauksia. Jos ei tapahdu, ei itketä sitä vaan riemuitaan siitä kuinka jotkut osaa suunnistaa ja pirun kovassa vauhdissa.

Ei ole parhaiden vika, jos toiset häviää. Ei ole tummaihoisten ongelma, että vaaleampi ihoiset ei meinaa pärjätä pikamatkoilla. Nautitaan siitä, että jotkut on a) lahjakkaita b) tekee töitä hitokseen oikein c) paketoi hienoksi suoritukseksi. IFK Göteborgin tekemistä on ollut ilo seurata parisen vuotta. Meidän muiden on tehtävä vain enemmän ja paremmin, että voimme haastaa uudelleen ja uudelleen IFKG:n. Olemme itsekin olleet aika kovia, Vantaan Jukolassa oli helmee. Sielläkin ero tuli muihin sillä, että rastiväli kerrallaan homma pakettiin. Sielläkin reilu marginaali ei ollut pelkästään hyvyyttämme vaan muiden hillitön virhesumma sai meidät näyttämään maagisen hyviltä. Se sai meidät näyttämään ylivoimaisilta.

Painajaiseni: Jukolan 1990 loppu nähdään uudestaan. Radat aiheutti ei toivottuja ”ilmiöitä”. Siellä ei annettu parhaiden olla parhaita suunnistamalla. Pakotettiin maastojuoksusta tuttuun loppukiritappeluun, jollei muutama kilometri ennen maalia ollut eroja. Onneksi tasoerot nyt pitää huolen, ettei moinen mittakaava loppukiristä ole enää edes mahdollista.

Realisimia on, että Jukolan ankkuriosuudella voi olla nykyään vain muutama joukkue aika lähellä toisiaan. Sekin vaatii, että ns. paras on hieman säätänyt ja joku haastajista tehnyt pari kovaa iskua. Toivon todellakin, ettei ratamestari halua olla väkisin yrittämässä jotain outoa settiä. Jukolassa on omat lainalaisuudet, joita kannattaa kunnioitaa ellei ole haastanut uudella idealla ja antanut sen riittävän laaja-alaisesti analysoitavaksi. Annetaan urheilijoiden näyttää kuka on kuka. Annetaan urheilijoiden nauttia osaamisesta, palkitaan sitä maaston antamia ominaisuuksia maksimaalisesti hyödyntäen. 2018 ei ollut lähelläkään maksimointia, yritetiin jotain tasapäistämistä ? Valtavat ajat rentoa luukutusta ja hetkittäin skarppina. Kaukana siitä mitä jotkut Jukolat ovat tarjoilleet urheilijoille.

Tiomila kun on vihdoin oivaltanut, että parhaat on parhaita vuodesta toiseen. Kuuluu huippu-urheiluun lajissa kuin lajissa. Suunnistuksessa on loistava apuväline tarjota tylsyyden sijaan draamaa. Tiomilassa 2018 sitä tarjottiin haastamalla urheilijat, mutta 2018 Jukolassa sitä ei yritetty vaan jotain muuta, vaikka puitteet sille oli parhaat vuosikausiin. Hukattiin mahdollisuus. Se, että saatiin muutama ”Haajanen, Ojanaho” on, niin onnettoman vähän siihen nähden mitä olisi voitu tarjoilla. Draamaa teki enemmän kivikot, jonne muutama joukkue hukkasi parhaan tuloksen (TP, KR, …).

Se, että oli saatu Jukolassa kolmelle 1. osuudelle parhaille suunnitusalueille kuin yksi hajontarasti, on huippu-urheilijoiden ajan haaskuuta ja kuntosuunnistajien aliarvioimista.

  • 3. osuudella kärjen alle oli vähintään 2500 juossut uraa n. 8 km matkalle ja että edellisen osuuden hölkkääjiä oli sillä uralla ohitettavaksi kokoajan
  • kärki sai 3.7 km neitseellisen putken, muuten omaa suunnistusta piti tehdä 1.42 km, 11.2 km oli kimppajumppaa, joten ei ole ihme että parhaat sanoivat olleen aika tylsää ja kuntoilijat totesivat olleen yllättävän helppoa. Hukattiin maaston mahdollisuudet: pidettiin kuntoilijoita huonoina suunnistajina. Kuntoilijoita varten uria syntyy ihan riittävästi, oli hajonnat ja maasto mitä vaan. Sen on menneet vuodet osoittaneet.
  • 3. rasti ainoa hajonta, muuten samoja välejä, leimataan vain eri pukilla - sopii pikkuviesteihin muttei Jukolaan. Aivan riittämätön Jukolaan. Ko. määrä joukkueita laitettava kolmeen jonoon eikä yhteen. Ei ole kenelläkään kiva ja 3. osuudella alkaa tuntua aika typerälle ja edessä kokoajan ohitettavia.
  • 1. os. 8. rastille täysin Venlojen uraa pitkin ns. vastapalloon parhaalta reitiltä, näyttää ihan kivalta, mutta polku veikin lipulle asti
  • tavoiteltiin, että aikaerot pysyvät pienempinä. Mitä saatiin ? 2017 Enossa tarjosivat radat voimakkaita hajontoja, ohjasivat kolmeen pääletkaan. 3. osuuden jälkeen sadas oli jäljessä 37:33, 2018 yritettiin kaikin konstein pitää yhdessä, 100. oli jäljessä 36:28.
    • 20. joukkue oli 2017 14 min. perässä, 2018 13:24. … Että semmoista.
  • tarjotaan urheilijoille nautintoja, mahdollisuus nauttia harjoittelun tuloksista. Lopetetaan tälläiset huuhaa ajattelut pitää kilpailu ”tasaisena”. Ei voi suunnitella. Tapahtumien kulku voi sen luoda, urheilijat tekevät sen, jos ovat tehdäkseen.
  • 2017 1. osuuden loppu omilla urilla. Sanoisin hienoksi oivallukseksi. 2. osuuden loppu täysin puhtaassa metsässä. Eikä silloin ehdi 3. osuuden loppukaan olla kovinkaan urittunut vaikka vain kahden rastin hajontaa. Sopivasti levitystä ja ristiin tappaa mukavasti pahimmat urautumiset. Ja sekaan sopivasti Venlojen uria vinottain sotkemaan. Vainio-Martomaalla kova oma kokemus siitä mitä huippusuunnistaja ajattelee maastossa, mikä tekee nautintoa, mutta tarjoaa haasteita ja epävarmuutta.
  • 2016 oli pienimmät erot. Miksi ? Oli vaativinta suunnistusta, kärki joutuu suunnistamaan koko ajan. Sillä on suurin vaikutus kenties jarruttamaan kärjen menoa, virheiden, epävarmuuden lisäys hillitsee loikkaria parhaiten. Jos sitten joku ne vaan selvittää hyvin, niin sitten selvittää ja antaa mennä.
  • 2015 Paimiossa isommat erot: selkeitä pitkiä välejä paljon, välillä tiukat suunnistukset, parhaat karkaa fysiikalla vaan niin kauaksi. 2015 kärjessä mentiin todella hyvin ilman virheitä. Ehkä Jukola-historian vähinten virheitä kärjessä. Kuten KR:n valmentaja Antti Harju sanoi: Tälläisellä suorituksella on Jukoloita voitettu, nyt riitti kolmanteen.
  • 2014 Kuopiossa oli 3. osuuden jälkeen aika tasaista, 100. oli 31 min kärjestä. Kärki sai suunnistaa ja uraa ei ollut liikaa kolmannellakaan.
  • pidempiä putkipätkiä uusilla alueilla aina seuraavalla osuudella, kokeiltiin mm. 2005 Anjalankoskella, sai aika tyrmäyksen, koska vain kärjelle ok, mutta lopuille uralla luukutusta. Tavoite on kunnioitettava, mutta hankala Jukola mittakaavassa. Todella pitkä väli voisi toimia ko. tarkoituksessa (2009 Mikkeli 1. rasti ja 2017 Joensuu keskellä 1. osuutta). Hyvällä suunnitelmalla maastoa hyödyntäen hajoaa reitit riittävästi, silloin jollain lailla yksi tapa yrittää tarjota kärjelle puhdasta ja olisi isolle massallekin ei itsestään selvää uraa. Hankala yhtälö. Olisiko kuitenkin väline lyhyenä pätkänä alueella, jossa on jo sopivasti sotkevaa urastoa aikasemmilta osuuksilta ?
  • sää: mitä synkempi sateinen yö, sitä enemmän tapahtuu. Tähän ei voi vaikuttaa.
  • 4-5 hajontaa kohtuullisesti, alkuosa 4. os. hajonta.
  • 5. rasti TV oli outo siihen verrattuna mitä viime vuosina nähty. Porukkaa pilvin pimein aukolla. Miksi aukolle ei tehty esim. putkivälejä kullekin osuudelle omansa ? Kalusto kuitenkin kuvasi kahta rastia. Olisi voinut kuvata vaikka miten monta. Olisi kärki mennyt omallensa - helppo seurata. Massan sisästä joku tulikin kovempaa kun jossakin vaiheessa jopa havaitsi. Kun vietiin tuollaiselle valtavalle aukolle, niin miksi ei sitten hyödynnetty ? Nyt toimi itseään vastaan kuvauksellisesti. Meni hukkaan ja juoksutettiin aukolla ihan turhaan.
  • 6 osuudella outoa laittaa 4+5 urille putkena (väli 5-6), täsmälleen samaan ränniin ?
  • alku 4. osuuden hajonta, ei toimi alussa läheskään niin komeasti kun jossakin matkalla esim. Salo 2006 jne.
  • 3.5 km maailman parhaat polkee uria, jossa on n. 1300 mennyt alla urittamassa, kulkee edessä ohitettavana, …
  • ankkurit yleisörastilta siirtymä jo 1500 käyttämälle väylälle, olisi ollut tarjolla puhtaampaakin metsää ja urille olisi ehtinyt hieman myöhemmin. Ko. jälkeen 4 osuuden hajonta toimii. Se oli hyvä varautuminen kaksinkamppailuihin.
    • ko. ”kasaan” tuli GPS joukkueista vain kaksi ryhmää, joista yksi urheilija ei osannut, muut ok
    • oli hyvä ryväs siltä varalta, että olisi tullut yhdessä enemmälti. Pakottaa hetken omaan tekemiseen. Jos sen jälkeen taas yhdessä, niin sitten on = hajonta hoiti tehtävänsä. Kisan paras hajontapaketti. Vastaavia muutama enemmän ja kokonaispaketti olisi ollut ihan eri. Sopivasti kaikki ristiin, syntyi kohtaamisia. Tuosta syystä jälkimmäistä rastia useampi sääti, paketin ensimmäinen meni vielä ok, hyvin normaali ilmiö.
  • ankkureiden 15 rasti hajonta oli turhan leveällä, ei syntynyt juurikaan vääriä seuraamisia. Tuotahan tuolla tavoiteltiin ? Oikeammalle hajonnalle kankaalla olevat kivet oli niin selvä apuri, että suurin osa osasi ne hyödyntää poikkeavina kohteina.
    • idea periatteena hyvä, mutta oikeampi hajonta lähemmäksi vasempaa, niin olisi ehkä syntynyt selkeämpi testi kuka suunnistaa ja kuka seuraa. Olisiko isompi osa ottanut 30-60 s sakot ?
  • käytännössä lähes 8 km yhtä putkea ankkureilla, 15. rastilla hetken hajonta välissä. 12. rasti ei ole edes hajonta, samalla uralla voi kaikki leimata.
  • hajonnat osa radasta 1/3 osuudet ja 2/4. Miksi ?
    • hyöty haittaan nähden ?
    • ne seurat, joissa teltoilla piirreellään vanhoille kartoille kisan kulkua, olivat jo selvillä ennen ankkureiden maastoon lähtöä, että meneekin noin, yksi pikku hajonta, käytännössä yli 3 km putkea - tarjotaan selkää ehdoin tahdoin ajettavaksi, on siihen saakka paremmin edenneelle turha rangaistus.
    • se, että hajontapakettia käytetäänkin silloin ja tällöin pitkin kisaa ? Mikä hyöty haittoihin nähden ? Oltava hyöty, jos säädetään ko. tavalla. Ei kai ole yhtään esimerkkiä, että olisi havaittu olevan hyötyä ? Peruskaava Venloissa alku 4 ja loppu pääosin 2+2, osa kenties 3+1 tai 1+3 sekä Jukolassa 3+2+2 ja osa lopusta 4, on parhaaksi havaittu malli Jukolassa, jonka rikkomiseen oltava aika hyvät perusteet ja analyysi menneiden vuosien datojen pohjalta. Joskus kokeiltu Jukolassa 4. hajontaa alussa, mutta 4. alku oli jo todella tylsää ojissa etenemistä, muuttui hukatuksi matkaksi. Palattu 3:n alkuun. Se riittää riittävästi, jos vaan käytetään hyvin.
    • 4. osuuden kärki edessä toisen osuuden hitaimmat, yli 1300 tehnyt tällekin pätkälle uraa
      • vaihtoehtona olisi ollut, että 3. osuus olisi tehnyt tämän hajonnan, jolloin vasta n. 270 juoksijaa olisi ko. alueen läpi mennyt ja edessä olijat olisivat olleet aika paljon nopeammin eteneviä - vähemmän ohitettavia
    • se, että hajontoja pilkotaan pitkin kisaa, on outoa. Ei saavuteta muuta kuin kikkailua ja virheriskin korotus. Itse kisan kululle ei saavuteta mitään hyötyä. Tässäkin tapauksessa kerrotaan valmiiksi enemmän.
    • jos ajateltiin, että 1. osuuden hitaimmat ei olisi edessä ? Sekään ei oikein toimi, koska 1. osuuden lähes kaikki oli jo ko. välinkin suorittanut. Vain muutama yksinäinen seikkailija oli jossain Hälvälän supikoissa ennen kuin toinen osuus olisi tullut samalle väylälle.
  • osuuksilla 3 ja 4 ratkotaan paremmuudet ⇒ mielellään tilaa ja puhtaampaa mahdollisuuksien mukaan, jotta huiputkin saadaan haastettua
  • aukkojuoksu - nousi kommentoinneissa ikävästi esille
    • tästä tuli kommentteja tyyliin, ettei muut ollutkaan kuin aukolla juoksua
      • ankkureilla yli 2 km viitoitusta ja aukkoa
      • 2. osuus jopa 2.5 km, mukana ei ole yleisörastin luukutus, jää reilu 3 km ns. metsäsuunnistusta
  • maasto tarjosi mahdollisuuden, kartta tuki sitä erinomaisesti
  • ratojen kulku suunnilleen sitä mitä olettekin, kaikki oli mahdollista, MUTTA
  • huippu-urheilijat pettyivät, kuntosuunnistajat pettyivät : eihän se huonoa ollut, mutta niin paljon enemmän oli mahdollisuus, siitä pettymyksen kommentteja
  • toivottavasti oli järjestäjien valitsema tavoite, toivottavasti Jukolan johtoryhmä ei yritä tasapäistää kilpailua eri taikatempuilla, koska se ei onnistu ratateknisin keinoin vaikka kuinka märkäunia siitä näkisi
  • 9 eri rataa osuuksille 1-3 Jukolassa ei ole riittävästi - mitä tällä haetaan ? 81 oli mahdollista käyttää
    • kun valitsit sopivasti kaverit 4. rastin jälkeen, niin 5.5 km putkeen. Todennäköisyys valita oikein oli 33%. Eikä vääräkään letka ollut paha virhe, sen verran lähekkäin hajonnat oli, mikä oli erilaista aikaisempiin Jukoloihin. On haluttu urittaa enemmän uria kuin yksi perusura.
  • 16 rataa osuuksilla 4-7 käytössä. 54 oli käytettävissä 4-5 ja 108 6-7. 6-7 voikin vähentää vaihtoehtoja, mutta alusta asti ?
  • käytössä oli ns. tupla vännes, onkohan ihan äsken Jukolassa …. farstan sijaan.
    • 2017 oli min. 32 rataa /osuus niin Jukola kuin Venlat.
    • 2016 oli min. 48 rataa /osuus Jukolassa ja ainakin 32 rataa Venloissakin
  • Venloissa 16 rataa kaikilla osuuksilla. Enempää ei ollutkaan tarjolla.
  • ratojen sisältö pettymys, ei haastettu maaston antamin mahdollisuuksin, hajonnat puuttui alkuosuuksilta, hukattiin vuosituhannen paras mahdollisuus tarjota tilanteiden muuttumista, nähdä uniikkeja taideteoksia. Nyt jäi vähiin. Kuntoilijoille tylsähköä kivikkoisessa urassa juoksua normaalien urien sijaan. 4-7 osuuden alun pitkä yhteinen pätkä tuhosi itsensä.
  • hukattiin täysin suppien tarjoama erilainen vaatimus, parhaalla alueella EI YHTÄÄN hajontarastia. ???
  • Jukolassa yksi Jukola-luokan hajontapaketti, muutama vastaava enemmän ja aikaisemmin olisi luonut kisaan varmasti mielenkiintoisia tilanteita
  • urheilijoille pettymys, odottivat niin paljon, saatiin vähemmän. Ruskeaa raitaa oli monella jo valmiina. Sinne kuivui.
  • Erityiskiitos 2018: Haastavasta maastosta oli saatu todella hyvin luettava kartta, onnittelut siitä. Ei ollut helppo tehtävä. Erityisesti keskialueen hauta-alueet oli saatu todella kauniiksi. Harmi, ettei ratamestarit eivät hyödyntäneet sitä kuten kilpailijat olettivat.
  • pimeys - sen tuoma ulottuvuus leikattiin
  • Tulevat Jukolan ratamestarit:
    • antakaa nautintoja parhaillekin, jos ja kun maasto sen suo
    • levittäkää alkuosuuksilla, ristiin yms. koska ko. massaa ei voi hajoittaa, mutta voi laittaa rinnakkaisiin jonoihin
    • uria tulee joka tapauksessa, mutta niitäkin voi yrittää luoda riittävästi ns. yhden sijaan
      • harrastajat selviää näitä uria käyttäen todella hyvin. Ei tämä ole tähtitiedettä. Vauhti tekee vaikeuden, ei maasto etenkin kun se on uritettu harrastajille joka tapauksessa. Sen on menneet vuodet osoittaneet ja omatkin kokemukset ns. aloittelijoiden kanssa Jukolassa surffailen. Ihan sama onko Kytäjän erämaat tai Enon salot, sieltä tullaan rastin luokse yleensä aika helposti. Puttaaminen voi olla hidasta mutta sitten matka jatkuu.
    • miettikää 2017 1-3 osuuden hajontaa tai esim. Mikkeli-Jukolan. Miksi oli hyviä ideoita ?
    • 4-7 osuudella jossakin kohtaa 4 osuuden hajonta, mutta mietittävä tarkoin missä ja miksi toimisi
    • Venlojen radat on usein haaste Jukolassa, ns. siirtymämaaston suhteellinen osuus on usein olosuhteista johtuen merkittävä, laittaa ratamestarit haasteeseen
    • älkää antako parhaille sitä tunnetta, että putkessa mennään ja pitkään, vaikka viesti, niin luotava tuntu, että omaa työtä tehtävä ⇒ lisää epävarmuuden tunnetta
    • katselkaa Pekka Variksen hienosta palvelusta GPS-etenemistä, sieltä voi havaita erilaisia mielenkiintoisia toistuvia malleja, löytää eväitä parhaiden palkitsemiseen ja vähemmän osaaville menetelmät havaita puutteet
    • jos haluat ensisijassa loppukiritaisteluja, mene katsomaan vaikka raveja
  • ratamestari/viesti/hajonnat/jukola2018.txt
  • Viimeksi muutettu: 02.07.2018 10:20
  • / 127.0.0.1