ratamestari:rastirakenteet

Rastirakenteet

Edelleen liikaa piilotusta. Tehtävänä on löytää jokin maastokohde. Ei lippua. Parhaat kun löytävät kohteen, alkaavat jo katseella etsiä myös lippua. Suomen kieleen lanseerattu väärä käännös - rastipiste. Se luo tuon harhauttavan tulkinnan.

Jos vaikka määritelmä on kumpareen juuri X, niin ei tarkoita etteikö lippu voisi jo näkyä kun näkee kumpareen. On löytänyt kohteen. Tässä kohtaa ratamestari, valvojat, ym. ”kävellen” rasteilla vierailevat katsovat rastia liian pienellä säteellä. Rastiväli on tehtävä - edelleen.

Esim. Jos on ojanpää, niin rastikohde on oja. Seuraamalla katseella ojaa, näet ojan loppuvan, lippu näkyy. Ei ole järkevää pakottaa menemään ojanpäähän ja todeta - hei tuollahan se pohjalla on.

Esim. kuoppien tapauksissa on jo opittu että lippu on reunalla. Miksi se on sen enemmän piilossa jossakin muussa kohteessa ? Turhaa riplaamista. Helpottaa ehkä ”ei niin osaavien” rastin löytämistä. Lipun piilottamisella on päinvastainen vaikutus - parhaat löytää lipunkin nopeammin ja huonommat vielä hitaammin ollen epävarmoja oikeasta kohteesta - aikaerot vain kasvaa.

Rastimääritelmien tehtävänä on varmistaa kilpailijalle lipun sijainti rastikohteessa kun se ei kartalta ole tulkittavissa. Ei muuta. Rastimääritelmän roolia suunnistuselementtinä tulee välttää.

Jos näkyvyys on hyvä, niin se on. Rastilipulla ei saa tehdä siitä vaativaa. Rastikohdetta vaihdettava, jos kokee että on liian kaukaa näkyvä. Yleensä ko. tulkinta tehdään liian läheltä. Suhteutettava rastivälitehtävään.

Kun rasti on läpijuostava - on se hyvin rakennettu.Ja kestää kilpailijan aiheuttaman rasituksen.

Jos on useita leipasimia (viesti, yms.) niin mieluummin useampi pukki - jokaisella leipasimella oma pukki ja KAIKKI leimasimet samassa asennossa.

Emit-kortti vaatii leimatessa tietyn tekniikan ”läpijuostessa”. Jos leimasimet ovat eri tavalla ja ruuhkatilanteessa leimasimen valinta jää viime tippaan, on turhaa läpijuoksun sotkemista jos ja kun leimasimet milloin mitenkin.

Mieluummin systemaattisesti aina samalla tavalla suunnittellusta optimaalisesta suunnasta katsottuna. Jos samaan ”lautaan” laitetaan useampi leimasin, on läpivetokyky huomattavasti heikompi kuin jokaisella leimasimella oma pukki.

Jukolan ulkopuolella aika vähän tilanteita, että tarvitaan enemmän kuin kaksi pukkia/rasti kun on hyvin rakennettu.

  • ratamestari/rastirakenteet.txt
  • Viimeksi muutettu: 30.12.2012 12:07
  • / 127.0.0.1