Asennuspaketti päivitetty 12.7.2016
Karttapullautin Jarkko Ryypön tuorein lahja suunnistajille.
Jatkoa Reittihärvelille.
Laserkeilaus on mullistanut kartan teon.
Lyhyessä ajassa ympäri maailmaa on tullut tarjolle ohjelmistoja käsitellä laserkeilauksessa syntynyttä aineistoa.
Tähän joukkoon on liittynyt Jarkka Ryyppö Karttapullautin ohjelmallaan. Siisti tuote. Voi laittaa käsittelemään isoampiakin alueita eräajopohjaisesti.
Shp2Dxf-palvelu, MML aineisto DXF:nä Ocadiin kiinteistörajoineen. Helpompi ja nopeampi kuin Ocadin oma Shp ”import”. Valmis CRT-tuki MML:n SHP:stä Ocadiin. Uusimpana lisänä kiinteistörajat.
Laserdatan voi tuoda Ocadiin myös Ocadin omilla välineillä Ocad11 DEM.
Jotain vielä pitää tehdä itsekin: hankkia tehty laserdata jostakin, tiputtaa se pullauta.exe päälle, lopputuloksena kartta png-muodossa 600dpi 1:10000. Jokin kuvankäsittelyohjelma kannattaa ottaa kaveriksi, jotta voi tulostaa eri koossa. Irfanview on yksi vaihtoehto tulostukseen.
Kun tuot ko. kuvia taustakuviksi Ocadiin, niin anna kulmaksi sama, joka on myös käytössä Pullauttimessa. Ko. kulma on heiman eri eri puolilla Suomea. Joensuun alueella 9.0 toimii hyvänä arvona. Awotin Ocad-kulmalaskimella voit laskea kulman, jotta kartalla pohjoinen on siellä minne rasia osoittaa.
Ammattikartoittajille Ocad 11 Pro:ssa ja Ocad 12 Orienteering sisältää suoran tuen laseraineistolle. Pullattimen tuottama esim. out2.dxf kelpaa ihan yhtä hyvin Ocad käyrä käyttöön.
Karttapullautin tuottaa prosessin aikana myös verktoridataa, joka kelpaa mm. Ocad 11 Standard versiolle kuin myös vanhemmille Ocad:lle, joissa on dxf tai shape tiedostojen sisäänluku tuettuna.
Ocad11 ja Ocad12 voi nykyään käsitellä ko. LAZ-aineistot suoraan. Erillinen ohje.
Ocad12 tukee myös mm. OpenStreetMap karttoja tuoden uudella Karttavelho toiminnalla OSM kartan Ocadiin. Ensimmäisissä testeissä osoittautui se, että MML:n maastotietokanta on jossain parempi ja OPM jossain toisessa. Ainakin taajamien läheisyydessä polkuverkosto oli OPM:ssa parempi. Joten tausta-aineistoksi sekä MML että OPM ja siihen sitten laseraineisto, niin alkaa olla kartantekijällä välineet kohdallaan.
Ortokuvatkin saa helposti nyt Ocadiin (Ocad 12) ilman erillisiä noutoja.
Ohjeet tehty 2014, pitänee paikkansa aikalailla edelleen.
Luo hakemisto pullauttimelle esim
mkdir C:\pullautin
Hae asennustiedosto Karttapullautin-sivulta (ns. standalone paketti) ja tallenna se edellä luotuun hakemistoon.
Avaa asennuspaketin tiedostot ko. hakemistoon.
Jos ja kun haluat suorittaa isomman alueen kerralla, niin ns. batch moodia varten tee hakemistot input ja output
mkdir C:\pullautin\input mkdir C:\pullautin\output
Kulman laskenta, northlinesangle, kun MML:n aineistoa käytetty. Ocadissä Finland, TM35FIN. MML aineiston koordinaatisto on nykyään etrs-tm35fin (EPSG:3067) . Suomessa käytössä oleva MML koordinaatisto ,
Muokkaa pullautin.ini tiedostoa, jos haluat batch-moodin toimivan.
# koordinaattiviivojen kulma, Joensuun alueella 9 astetta on sopiva northlinesangle=9.00 # batch process mode, process all laz ans las files of this directory # off=0, on=1 batch=1 # processes, how many parallel processes you want to have in bach mode. processes=4 # batch process output folder #batchoutfolder=../pullautustiles batchoutfolder=output # batch process input file folder lazfolder=input # Ocad:a varten dxf:t alueen tunnisteella batchoutfolder kansioon # tallentaa output kansioon pohjan nimellä tulokset (dxf ja png) savetempfiles=1
Ko. esimerkissä input data hakemistossa input ja lopputulos tulee hakemistoon output. Myös dxf:t.
Voit ladata myös oman pakettini (versio 2020-04-16), jossa em. konfiguraatiot valmiina sekä aineisto-kansiossa esimerkkinä yksi paketti MML-aineisto ja Pullautuksen lopputulos sekä shp2dxf-ohjelman lopputulos. Kansiossa ohje on ohjeet. Tarvittavat crt ja ocd tiedostot löytyvät esimerkkiaineiston kansiosta aineisto\onttola\N5424R.onttola
Pullautin tarvitsee las2txt.exe ohjelman avuksi. Ko. exe on osa Lastools pakettia. Pura ko. lastools jonnekin hakemistoon. Kopioi sen bin hakemistosta las2txt.exe edellä tehtyy Pullautin-hakemistoon.
Laszip.exe tarvitaan, jos käytät Ocad:n DEM toimintoa tuodaksesi LAZ-aineistoa Ocadiin. LAZ-tiedosto pitää avata Ocadin LAS-tiedostoiksi.
laszip –v –i *.laz
Kartta-aineisto, (etrs-tm35fin koordinaatisto, Ocadissä koordinaatisto Finland, TM35FIN )laserkeilausaineisto ja maastotietokanta. Maastotietokannasta saadaan tiet, rakennukset, vesistöt jne. Yhdistämällä ko. kaksi aineistoa, saadaan jo aika käyttökelpoinen kartta.
Laserkeilausaineisto saadaan kun vasemmasta valikosta valitaan Laserkeilausaineisto ja täppäät vihreätä pistepilvi, niin saat ruudukon. Ko. ruudukosta klikkaamalla ilmestyy ko. ruudun aineisto oikeaan reunaan. Oheisessa esimerkissä vasempi ruutu on aineisto ja oikeammasta ei ole.
Kun olet valinnut halutut aineistot, klikkaa Tee lataustilaus, jolloin kysyy spostisi. Saat spostiin linkin lataussivulle, josta voit tallentaa .laz tiedostot.
Maastotietokanta saadaan vastaavasti valitsemalla valikosta Maastotietokanta ja klikkaamalla vihreää kaikki kohteet, jolloin saat ruudukon. Ruudut ovat isompia kuin laserkeilausaineistossa. Valitse se ruutu, josta laseraineistokin on. Vastavaasti tilaus, spostiin tulee latauslinkki, lataa ja tallenna shp.zip aineistot. Ko. tiedostot ovat avattuna käytettävissä sellaisenaan joissakin Ocad-versioissa (shape tuki). Voit konvertoida shp=>dxf.
Suosittelen, että teet alihakemiston esim. aineisto ja sinne alueen nimellä alihakemiston. Laita kaikki ko. alueen aineistot ko. hakemistoon, jolloin ne voidaan sieltä kerralla ottaa käsittelyyn kopioimalla pullautin\input hakemistoon ja suorittamalla pullautin. (batch-moodi).
Jotta karttapalasilla jne. olisi kunnollinen kohdistuspohja, niin Peruskartta png tiedostona on siihen loistava apu. Laita Ocadiin taustakartaksi:
Kun lataat myös png:n vastaavan pgw-tiedoston samaan kansioon png:n kanssa, niin Ocad ja Omapper osaa siitä lukea tarvittavat tiedot. Ainoastaan kulma pitää asettaa itse.
Ocad 12 sisältää tuen hakea OpenStreetMap (OSM) aineisto pohja-aineistoksi Ocadiin. Toimii nätisti. Tiedosto-valikossa toiminto Karttavelho.
Sinulla on alueen maastotietokannasta XXXXX.shp.zip ja laserkeilausaineisto YYYYY.laz.
Kopio sekä laseraineisto että maastokarttadata pullautin\input kansioon.
Käynnistä pullauta. Pullauta katsoo mitä löytyy input kansiosta ja tuottaa output kansioon lopputukoksen.
Lopputuloksena on temp-hakemistossa ko. alueen dataa eri muodoissa, voi ottaa talteen apuhakemistoon ja käyttää esim. Ocadissä. Varsinainen rasterikartta/kartat on pullatin\output kansiossa.
Huom: batch-moodissa max. sen verran kuin on prosessorissa ytimiä. Yhtä monta laz-tiedostoa voit laittaa maksimissaan input-kansioon kerralla ajettavaksi.
Kun pullauta on suoritettu, niin output-kansiossa on useampi png-tiedosto.
Jos ja kun ne haluat yhdistää ne, niin
pullauta pngmergedepr 1
kasaa output-kansiossa olevista *depr*png tiedostoista yhden ison png-tiedoston ko. juuri hakemistoon nimellä merged_depr.jpg ja merged_depr.png.
Kopsaa ko. merged_depr.* tiedostot talteen.
Ajossa syntyy tempN-hakemistoon (N=1,2,3,4,..) joukko aputiedostoja, joilla voi olla käyttöä tilanteen ja tarpeen mukaan. Etenkin dxf tiedostot. Ne voi ladata Ocadiin.
pgw-tiedostot sisältävät sijaintitiedon. Ocad 10 tai uudempi osaa käyttää sen, jos on samassa hakemistossa kuin taustakuvaksi lisättävä png.
Pullauttimen pullauta.ini tiedostossa ohjataan millainen käyräväli yms. on lopputuloksessa.
Itse käytän oheisia keskeisiä arvoja:
Näitä voi tuoda Ocadiin omina tasoina ja taso kerrallaan vaikka antaa symboli tms.
Pullautin tuottaa sopivia dxf tiedostoja tuotavksi Ocadiin. contours03.dxf tiedostossa on käyrinä laserdata. Turhan tiukka käyräväli kartoittajalle. Countour.dxf sisältää käyrät kuten parametrillä formline on määritelty.
Ammattikartoittajat tykkäävät yleensä 1.25 m käyrävälistä. On sopivasti jo siivottu, mutta erilaista pienmuotoa mukana. Paikan päällä sitten kartoittaja valitsee mitä ottaa mukaan lopulliseen tuotokseen. Osa ei tule kartalle, mutta toimii loistavana apuvälineenä maastotyössä.
Itse käytän batch-moodia 4 rinnan ajona, joten aineisto on pullautuksen jälkeen aina neljässä temp-hakemistossa: temp1, temp2, temp3, temp4.
Kun on asetettu savetempfiles=1. niin Pullautin säilyttää lopputulokset output-kansioon (dxf ja png). Tällöin ei tarvitse temp-kansioista kerätä tarvittavia tiedostoja.
Kartoista varten ko. aineistosta voi ajaa lisää dxf tiedostoja. Ohessa valmis bat, jolla tuotan kustakin temp-hakemistosta tarvittavat 1.25 käyrävälin dxf:n. Vie erikseen Ocadiin ja anna sille oma väri tai käyräsymboli, niin pysyy perus 5m ja 2.5m väli kunnossa ja 1.25 m käyristä sopiva täydentävä/avustava apukäyrä.
Ko. valikayra komentoa käytä:
valikayra 1.25
@echo off :: valikayra.bat :: argumenttina annettava mika välikäyrä halutaan 1.25 0.625 tms. :: katsoo output hakemistosta mitkä alueet sieltä löytyy ja sen perusteella :: käy niiden vastaavat tempN hakemistot läpi tehden kustakin oman välikäyrän :: Jukka Inkeri 10.7.2016 del temp /q >nul 2>&1 rmdir temp >nul 2>&1 :: tarvitaan että for rakenne toimii oikein setlocal enableextensions enabledelayedexpansion SET NYT=%cd% SET mikakayra=%1 if %mikakayra% == "" goto loppu :: output kansiossa on tuotetut tiedostot = voidaan päätellä mistä tehdään välikäyrät cd output :: lkm = monesko tiedosto = mikä temp kansio SET /A lkm=0 for %%f in (*.laz.png) do ( set /a lkm+=1 echo !lkm!: %%f :: parseroidaan tiedoston nimen alkuosa for /F "tokens=1-2 delims=." %%i in ("%%f") do ( set tunniste=%%i @echo tunniste: %%i %%j cd %NYT% :: tehdaan kayrat call kayratee !lkm! !mikakayra! :: kopsataan talteen ouput-kansioon nimeten alueen tunnisteen mukaan set destfile=output\%%i.%%j_contours_%mikakayra%.dxf copy temp!lkm!\contours%mikakayra%.dxf !destfile! /Y >nul 2>&1 copy temp!lkm!\detected.dxf output\%%i.%%j_detected.dxf /Y >nul 2>&1 copy temp!lkm!\dotknolls.dxf output\%%i.%%j_dotknolls.dxf /Y >nul 2>&1 echo Tehty !destfile! ) ) cd %NYT% endlocal goto end :loppu echo annettava argumenttinä mikä käyrä halutaan: 1.25 tai 0.625 :end
Ko. bat kutsutaan batch pullatuksen jälkeen kullekin temp hakemistolle erikseen
'kayratee 1 1.25' = käsitellään temp1, tehdään käyräväli 1.25
@echo off :: kayratee.bat :: argumentti 1, mikä temp hakemisto sisältää lähdedatasta pullautetut aputiedostot 1,2,3,4,... :: argumenttina 2 oltava mikä käyrä tuotetaan 1.25 vai 0.625 set batchdir=%1% set kayra=%2 echo temp%batchdir% suoritukseen käyräväli %kayra% if %batchdir% == "" goto loppu if %kayra% == "" goto loppu del temp /q del temp /q rmdir temp mkdir temp mkdir temp copy temp%batchdir%\*.xyz temp :: voisi olla myos etta kopsataan tempN hakemistosta temp hakemistoon ja lopuksi taas takaisin. :: kopsaamalla kaikki *.xyz temp ja ajaa komennot ja sitten kopsaa *.txt ja *.dxf takaisin. :: 1.25 tai 0.625 m tai 2.5 kayravali :: set kayra=1.25 pullauta xyz2contours %kayra% xyz2.xyz null out.dxf :: pullauta xyz2contours 0.625 xyz2.xyz null out.dxf :: pullauta xyz2contours 2.50 xyz2.xyz null out.dxf pullauta smoothjoin :: dir temp\out2.dxf :: kopsataan samaan temp-kansioon kuin pullautus tehnyt omansa copy temp\out2.dxf temp%batchdir%\contours%kayra%.dxf /Y :loppu
Ohessa tarkemmin kuinka DXF-tiedostoja käsitellään. Aikaisemmin kuvattu kuinka helposti voi tehdä, mutta ohessa asiasta kiinnostuneille hieman syvempää tietoa.
Kun tuot tiedostoja Ocadiin, niin kulma kannattaa laittaa sama, jonka olet Pullattimeenkin määritellyt. Etenkin jos ja kun se on oikein. Tällöin DXF tuodaan esim. Joensuussa 9.0 kulmalla, samoin taustakuvaksi Pullauttimen tuottamat png-tiedostot. Tällöin Ocadissä karttapohjoinen on todellakin suoraan ylös
Pullauttimen tekemät pgw-tiedostot kannattaa siirtää aina png:n mukana, koska niissä on sijaintitieto valmiina, jotka Ocad osaa hyödyntää.
Taustakuviksi voi ottaa:
Lisäksi valmis tiedosto, jossa muutama erikoissymboli tuotavia käyriä jne. varten.
Minun mallitiedosto ja tarvittavat CRT-tiedosto ja vastaava 1.25 käyrille
Tiedosto ⇒ Tuo tiedosto: contours1.25.dxf tai contours0.625.dxf riippuen kumpi tehty
Kartta ⇒ Muunna tuodot tasot symboleiksi
Itselläni ko. pohjassa käyrä = countour_index ja käyrä 1.15 = countour. Countour on mukana samat kuin 5m, mutta myös pelkät apukäyrät (countour_intermed).
Yksi tapa ottaa sisään dxf:t
Muut
Kun on konvertoitu halutut tuntemattomat symboleiksi, niin loput poistetaan
Kun dxf:t tuotu, niin sitten taustakuvat vielä, Erityisesti vegetation.png ja vegetation.pgw. Tiedosto sisältää nykyään paikkatiedon, joten se napsahtaa uusimpiin Ocadiin ainakin automaattisesti. Jos tarvitsee antaa arvoja niin:
Iso osa käyristä tulee monikertoina eri tiedostoissa. Ns. monikerrat voi poistaa Ocad:ssä: Valikosta valitaan Kohde⇒Topologia⇒Valitse duplikaattikohteet. Kun se tehty, paina DEL ja duplikaatit katoaa.
Kehittyneempi tapa kuin edellä. Lue lisää, kuinka tehdään niin näppärästi karttapohja Ocadiin.
Esim. testaamisen ym. kannalta kannattaa alkuperäisestä laz-tiedostosta leikata pala ja testata sillä.
Katso laz-tiedoston tiedot lazinfo:lla
lasinfo -i N5424F2.laz palauttaa tietoa, mm. X 63200000 63499999 Y 695100000 695399999 Z 8176 37892
Eli palan koko on 3000×3000 Noilla tiedoilla jos otetaan esim. vasemmasta alanurkasta 250 kokoinen pala, niin sen saa tehtyä las2las komennolla:
# vanhaversio oli: las2las -i N5424F2.laz -o N5424F2pala.laz -clip_tile 632000 6951000 250 las2las -i N5424F2.laz -o N5424F2pala.laz -keep_tile 632000 6951000 250
Traiol.fi ohjeet sivulta löytyy Tile-Calculator. Sen avulla voit laskea, jos tarvitset aineistopalasia.