Karttojen kuvaustarkkuus

Liikaa edelleen kartoitetaan kuvausohjeiden vastaisesti. Tuhlataan euroja saamatta mitään.

Esim. kuvataan liian olemattomia keltaisia ”reikiä” mäntymetsässä. Havaittavissa korkeintaan kun seisot siinä.

Oltava havaittavissa myös juoksuvauhdissa ns. vaakanäkyvyytenä. Suunnistuskartta on tehty kuvausohjeiden mukaisesti ihan muuhun kuin retkeilyyn.

Pidän tärkeänä käsitettä vaakanäkyvyys. Esim. pieni avokallio - jos se on vain kalliopinta - näkyy vasta päällä seistessä - ei kuulu suunnistuskartalle. Vrt. muut pienkohteet: kivi, kumpare, … vähintään sama havaittavuus myös kulkukelpoisuus ”läiskillä”: vihreä, keltainen, harmaa.

Samoin, jos on useita kuvattavia asioita 2D kuvana samassa paikkaa, lukemista/näkemistä häiritsevät ”toisen luokan informaatio” symbolit ensimmäisenä pois. Esim. nenä, kärjessä terävä kumpare ja kallioinen, kenties pieni jyrkännekin. Kaikki yksinään kuvattavia, mutta yhdessä jäljelle jää vain nenä ja kumpare. Jyrjänne joskus, avokallio turhaa aina, ei erotu, peittää vain luettavuuden - ei tuo mitään lisäarvoa.

Ajoura on aina ajoura merkki vaikka renkaan jäljet katoaa, jos katsotaan kuvaamisen arvoiseksi.

Keltainen raita ei ole ”kuolleen” ajouran merkintä. Useimmiten ajouria ei enää merkitä, jos se on vain jotenkin havaittavissa maastossa.

Esim. poikittain ylitettäessä et voi havaita. Etenkin mäntymetsässä. Kuusikoissa useimmiten havaittavissa pidempään. Vihreässä valkoinen ”raita” yleensä käytössä vanhemmille urien havaittaville aukoille.

Ajoura ja linja symbolin kuvausohje on huono: samalla symbolilla kaksi eri merkitystä. Keski-Euroopassa hieman eri asia, koska siellä usein kuusikossa ajoura muuttuu nurmikoksi (valoa tarjolla paljon enemmän) - näkyy vaakaan jo kaukaa ”vihreänä raitana”. Silloin keltainen raita on paikallaan nurmikkomaisuuden vuoksi kun uramaisuus kadonnut. Suomessa ei ko. tyyppisiä uria juuri ole.

Parhaat suunnistajat käyttävät matkanteon aikana kartasta todella vähän. Vain oleelliset kiinnostaa, jotta tietää minne on menossa. Vauhti tulisi pysyä juoksuvauhtina suunnistamisen hidastamatta sitä lainkaan. = Rm tehtävä rikkoa ko. mahdollisuus karttaa ja maastoa käyttäen.

  • kartat/kuvaustarkkuus.txt
  • Viimeksi muutettu: 30.12.2012 12:12
  • / 127.0.0.1